Veel Gestelde Vragen (FAQ)

Zijn er dingen waar ik een Virtual Dedicated Server niet voor kan gebruiken?

We zijn gebonden aan de wet, en in ons geval is dat de wet van Nederland en van het Verenigd Koninkrijk. Als iets illegaal is in Nederland of de UK, dan kan je dat niet op je VDS doen. Daarnaast nog het volgende: als je een via het netwerk toegankelijke IRC daemon wilt draaien, laat ons dat dan van te voren weten, zodat we kunnen voorkomen dat je VDS in een datacenter wordt geplaatst waar dat niet is toegestaan.

Hebben jullie ook een VDS met Windows?

Nee. Een besturingssysteem moet voor Xen aangepast worden. Zo'n aanpassing is in eerste instantie ook voor Windows geprobeerd door de Xen ontwikkelaars, maar vanwege licentiebeperkingen mochten ze dit niet beschikbaar maken, en Microsoft verkoopt deze Xen versie van Windows ook niet. Het gevolg hiervan is dat de aanpassingen niet meer worden onderhouden. Je kunt natuurlijk proberen qemu in je VDS te draaien, en daarin dan weer Windows, maar de resulterende performance is misschien niet optimaal...

Hoe kan ik betalen?

Betalingen in Euros kan met paypal of bankoverschrijving. De details staan vermeld in de factuur.

Ik krijg PHP niet aan de praat. Kun je me helpen?

Kort gezegd: Nee, we vinden het onverantwoord om onze klanten te martelen.

Iets langer antwoord: hoewel we normaal gesproken niet aan dit soort toepassingsondersteuning doen, kan het natuurlijk geen kwaad om even kontakt met ons op te nemen via IRC of email. Als het probleem interessant lijkt, wijst de ervaring uit dat we alle wijsheid in de wind slaan en het probleem toch, voor de lol, even oplossen.

Ik kreeg zojuist een email van jullie waarin wordt gemeld dat mijn VDS "at risk" is vanwege onderhoud. Wat houdt dat in?

Dit betekent dat we werkzaamheden verrichten aan de hardware in het datacenter, die normaalgesproken geen gevolgen zouden mogen hebben voor onze klanten, maar wel een toegenomen risiko inhouden dat er iets mis kan gaan (bijv. als iemand per ongeluk de verkeerde kabel er uit trekt...). We zouden dit onderhoudswerk gewoon stilletjes kunnen doen, en de klanten achteraf informeren als er daadwerkelijk wat mis ging, maar het lijkt ons beter om onze klanten vooraf te waarschuwen, zodat als er dan wat mis gaat, men weet wat er aan de hand is.

Merk op dat als we onderhoud doen waarbij we daadwerkelijk verwachten dat systemen van klanten een onderbreking zullen ondervinden, we dit als "expected down time" zullen melden, niet als "at risk".

Als ik mijn VDS reboot, komt hij niet meer op. Wat doe ik fout?

Je doet niets fout. Er is een bekend probleem in Xen waardoor soft reboots een hoge kans lopen te eindigen in een panic tijdens het herstarten, omdat Xen de virtuele machine onjuist herinitialiseert. We weten van dit probleem af, maar we hebben geen eenvoudige oplossing. In plaats van te proberen dit probleem zo snel mogelijk op te lossen, hebben we besloten onze aandacht te richten op een goed werkende en veilige remote console voor onze klanten, waarmee je een hard reboot kunt doen. Dit is uiteindelijke nuttiger, en maakt dit probleem minder urgent.

Dit control panel is inmiddels beschikbaar voor beta test. Als je een account wilt, neem dan even contact met ons op.

Kan ik Debian testing/unstable of Ubuntu/Centos/Fedora/Suse/Gentoo/BSD draaien?

Debian testing/unstable mag geen probleem zijn. Je past je sources.list aan, en doet een dist-update/dist-upgrade.

Ubuntu kunnen we doen. Stuur even een mailtje naar support.

De andere systemen ondersteunen we op dit moment nog niet, maar het is onze bedoeling andere distributies en besturingssystemen te ondersteunen als er vraag naar is, en we redelijke zekerheid hebben dat het stabiel werkt met Xen.

Ik heb meer swap nodig!

Je kunt makkelijk zelf swapruimte aan je VDS toevoegen. De eenvoudigste manier is met een swapfile, die je alsvolgt kunt maken:

dd if=/dev/zero of=/swap-new bs=1M count=128
mkswap /swap-new
swapon /swap-new

Dit maakt een 128MB swapfile in /swap-new. Om een grotere of kleinere swapfile te maken, wijzig je het getal 128 in het dd commando. Vervolgens moet je nog even /etc/fstab aanpassen om te zorgen dat de nieuwe swapfile bij een reboot automatisch geactiveerd wordt.

Kunnen jullie ook backup MX en DNS doen?

Natuurlijk, geen probleem, zolang je het een beetje redelijk houdt. Stuur even een mailtje, en we zullen het voor je regelen.

Wat waren jullie dns servers ook alweer?

En hoe zit het met reverse DNS?

Stuur een email naar support waarin je ons vertelt welk IP adres je naar welke domeinnaam wilt laten verwijzen. Merk op dat veel systemen zowel rDNS als DNS gebruiken om te zien of het wel klopt. Zorg dus dat de genoemde domeinnaam ook daadwerkelijk verwijst naar dit IP adres.

Welke distributie draaien jullie op jullie shell servers?

Onze shell servers draaien Debian stable.

Ik wil graag $package gebruiken in mijn shell account. Kan dat?

Globaal: ja. Als het pakket beschikbaar is in debian stable, dan zullen we dit meestal gewoon installeren. Vanzelfsprekend kan dit niet als het gewenste pakket conflicteert met een ander pakket dat al geinstalleerd is, maar in het algemeen zullen we je ter wille kunnen zijn. Om te zien welke pakketten beschikbaar zijn, kun je het commando apt-cache search gebruiken. (zie man apt-cache voor meer info)

Kunnen jullie me helpen met het tunen van mijn VDS?

We hebben wat nuttige adviezen voor performance tuning verzameld op deze pagina. Als wat je zoekt er niet bij staat, neem dan even contact met ons op, dan zullen we proberen je te helpen.


Naarmate klanten ons meer vragen stellen, zal deze FAQ groeien. Als je een vraag hebt, stuur dan even een mailtje naar info@contextshift.nl